CSRD, ESRS ja DMA – syksyn puhutuimmat kirjainyhdistelmät
Monet suuret ja keskisuuret suomalaiset yritykset ovat jo vuosikymmenen ajan raportoineet vastuullisuudestaan hyvin ansiokkaasti ja laadukkaasti. GRI:n mukaiset tiedot ovat antaneet kattavan ja hyvän kuvan yritysten toimista ja tilanteesta vastuullisuuden kehittämisessä. Nyt EU:n CSRD eli kestävän kehityksen direktiivin vaatimusten sisällyttäminen kirjanpitolakiimme muuttaa raportointia merkittävästi.
Bravuran tiimi on ollut käynnistämässä jo lukuisten asiakkaidensa kestävän kehityksen raportointia. Kirjainyhdistelmät CSRD, ESRS ja DMA ovatkin työllistäneet meitä koko vuoden ajan ja olemme peranneet läpi direktiiviä, standardia ja Efragin ohjeita. Tilanne on mielenkiintoinen, kun sekä asiakkaamme että muut toimijat varmentajista alkaen ovat kaikki uuden edessä. Raportointikäytännöt ovat vasta muotoutumassa, kun eri tahot tulkitsevat lain, direktiivin ja standardin vaatimuksia sekä varmentajien toivomuksia.
Nyt kun meillä on jo kokemusta DMA-prosesseista ja raportointivaatimusten täyttämisestä, on mahdollista arvioida, miten kestävän kehityksen direktiivi tarkoittaa yrityksille. Ensimmäinen huomioitava asia on prosessin vaatimat resurssit. DMA:han on varattava useampi kuukausi ja sen huolelliseen toteuttamiseen vaaditaan ylimmän johdon ja eri toiminnoista vastaavien panostusta. DMA:n, raportoinnin ja varmennuksen kustannukset on myös osattava budjetoida. Toisekseen on selvää, että hallitusten ja ylimmän johdon vastuut kasvavat. Operatiivisesta johdosta kehittämisvastuun ottaa toimitusjohtaja ja raportoinnista talousjohtaja. Kolmas muutos edellyttää viestintäkanavien päivitystä. Hallituksen toimintakertomus ei ole ainakaan aiemmin herättänyt laajaa mielenkiintoa, mutta kestävän kehityksen edistämiseen tarvitaan kaikki sidosryhmät mukaan. Siten tavoitteiden ja toimenpiteiden kuvauksille on löydettävä muitakin kanavia ja mielenkiintoa herättäviä kerrontatapoja.
Tärkeä lopputulema on tietenkin olennaisuusmäärityksen avulla aikaansaatu käsitys yrityksen liiketoiminnan kestävyydestä ja keinoista, joilla sitä voi parantaa. Bravuran tiimi on ollut arvioimassa hyvin erilaisten yritysten kestävän kehityksen aiheita. Huolellisesti toteutetun prosessin jälkeen on rakennusyritykselle, sopimusvalmistajalle, it-konsultille, henkilöstö- ja talouspalveluita tarjoavalle ja työympäristöjen asiantuntijalle muodostettu jokaiselle omanlaisensa olennaisuusmatriisi ja sitä kautta räätälöity datapisteiden listaus. Mitään yhtä sabluunaa ei ole tarjolla myöskään hallituksen toimintakertomuksen kestävän kehityksen kirjoittamiseen.
Alku on usein olevan vaikeaa ja niin se saattaa olla myös CSRD:n mukaisen raportoinnin käynnistämisessä. Kokonaisuus on vaativa projekti, mutta kun pohjatyön tekee kunnolla, niin seuraavina vuosina tietojen täydentäminen ja päivittäminen sujuu jo luontevasti. Lain vaatimuksen täyttämisestä kannattaa ottaa irti kaikki mahdollinen hyöty. Useissa vetämissämme työpajoissa olemme huomanneet johtoryhmienkin olevan ensin aivan uudenlaisten keskusteluaiheiden ja näkökohtien äärellä. Ajatustenvaihto on hetkin hiljaisuuden jälkeen virinnyt ja keskustelut ovat varmasti avanneet näkemään uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseksi.
Lue lisää vastuullisuuspalveluistamme täältä.
Lue Incapin matkasta kohti CSRD-raportointia täältä.